Zet 'm op je mobiel!

Klik op Deel deze website en zet 'm op je beginscherm
Selecteer Zet op beginscherm.
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Het waarom beantwoord

wo 27 jan 20:30

Maar dan krijgt hij van een oudtante  Het waarom beantwoord  in handen. Een door G.G.T. Rustwijk geschreven theatertekst die hij op 19 juni 1911 voordroeg als onemanshow  in het Thalia Theater te Paramaribo. Beoogd publiek was een Welvaartscommissie uit Nederland waarvoor hij in vragen en verzen de onmenselijke wantoestanden, waarin het gros van de Surinamers verkeerden, zou aanklagen. Wanneer Mathieu het begin van het stuk leest, beseft hij meteen dat hij Rustwijk moeten eren met een eigen  onemanshow. 

 t goede gedaan waar uw hart het gebied; ‘t schoone vertolkt, waar uw geestdrift het ziet en nooit gevraagd, in geen enkel geval, wat er de wereld van oordelen zal. 

In  Het waarom beantwoord  doet Mathieu verwoede pogingen G.G.T. Rustwijk en zijn onemanshow opnieuw tot leven te wekken. Via het verhaal over zijn zoektocht, doorspekt met verzamelde krantenartikelen, foto’s, schilderijen én audiofragmenten waarin zijn familieleden een stem krijgen, roept hij het verleden op. Dit leidt tegelijkertijd tot vragen over zijn identiteit in het Nederland van nu, waarin hij de éne keer als ‘Surinamer’ bestempeld wordt en de andere keer voor ‘Brabantse jongen’ moet doorgaan. 

Locatie

Zaal 3
Constant Rebecqueplein 20A
Den Haag, Zuid-Holland 2515RA Nederland