Zet 'm op je mobiel!

Klik op Deel deze website en zet 'm op je beginscherm
Selecteer Zet op beginscherm.
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Klassiek in ’t Ketelhuis

zo 22 mei 2022 20:15

Vier musici uit de voorhoede van de klassieke muziek brengen een hedendaagse ode aan Hollandse…

Vier musici uit de voorhoede van de klassieke muziek brengen een hedendaagse ode aan Hollandse meesters. De Staalmeesters van Rembrandt’s beroemde naamgenoot, is de naamgever van dit ensemble. Rembrandt van Rijn was zijn tijd ver vooruit door niet de nadruk te leggen op de af te beelden personen, maar op het schilderen zélf.

Op het portret zien we keurmeesters opkijken vanachter hun tafel. Rembrandt portretteerde hen alsof ze –gestoord door onze binnenkomst – van hun werk opkijken. Een geraffineerde manier om de scène te verlevendigen en de toeschouwer bij het schilderproces te betrekken.

Dát vind componist Rembrandt Frerichs een prikkelend gegeven. Op eenzelfde manier gaat Rembrandt anno nu als muzikale illusionist te werk door de samenspelende musici centraal te stellen. Je zou het bijna vergeten, maar stel dat je in een tele-tijd machine zou kunnen reizen naar een concert van Beethoven of Mozart, dan zou opvallen dat Wolfgang en Ludwig vooral éigen werk speelden. Net als Mozart en Beethoven in hun tijd is een concert van de Staalmeesters een klankbeleving van een op maat gesneden repertoire dat je van geen andere groep zult horen, net zoals toen eigenlijk.

Met muzikale vrienden, violist Pieter van Loenen, Altviolist Judith Wijzenbeek en de Engelsman Charles Watt op cello, klinkt van Frerichs’ eigen hand nieuwe stukken gecomponeerd voor specifiek déze musici. Ook hoor je Bach, 19e eeuws romantische repertoire en modernen als Olivier Messiaen.

Kom luisteren hoe bij de Staalmeesters grenzen vervagen, tussen klassiek en nú, oude en nieuwe muziek. Niet voor niets schreef Trouw over pianist Rembrandt Frerichs: ‘hij maakt toekomstmuziek waarbij grenzen uit het oor verdwijnen’.

Dit concert wordt mede georganiseerd door Stichting Tonality
www.tonalitymusic.nl

 

Gegevens

Datum:
zo 22 mei 2022
Tijd:
20:15
Evenement Categorie:
Site:
Klik voor meer informatie en reserveren

Locatie

De Nieuwe Regentes
Weimarstraat 63
Den Haag, Zuid Holland 2562 GR Nederland
Telefoon:
070-2119988
Site:
https://www.denieuweregentes.nl